Vezhna pratika od gospodarstva (1789): | bol ſe resgnojí, inu ne trohni. Od koshiz odlozhene marilze, breskve, mandelne, leſhenke, oręhe, koſtan, v' eno s' dobro poprej malu |
Kmetijske in rokodelske novice (1846): | Lizbeti je precej hud mraz nastopil — do 8 stopinj. Češplje, bréskve, pênj, černo ternje , drèn, nedéljni lés, smo na mnogih krajih |
Kmetijske in rokodelske novice (1847): | se pa zlo vodeno sadje, kakor so češnje in slive, breskve in mirabéle, suši, se mora prav počasi malo toplote perdajati |
Kmetijske in rokodelske novice (1847): | Dobro perpravljeno , zrelo, zmlajeno ali zmehčano sadje za sušilo vzeti. Breskve, marelice, žlahtne češplje in drugo imenitno sadje je dobro pred |
Nove kuharske bukve ali nauk, ... (1850): | postane. Zdej ponev od ognja odstavi, deni čez pol minute breskve z leseno žlico vanjo, premešaj jih, deni jih zopet na |
Nove kuharske bukve ali nauk, ... (1850): |
Breskve v žganji. Vzemi štirideset prelepih zrelih, pa še precej terdih |
Nove kuharske bukve ali nauk, ... (1850): | dva mesca perdeni še en funt vinskiga duha. Tako perpravljene breskve so dolgo lepe in prijetne. Tudi debelo Grozdje , iz kteriga |
Nove kuharske bukve ali nauk, ... (1850): | pa še enkrat vse zavri; ko se pa pohladi, deni breskve v sito, vli tri funte močniga vinskiga cveta na cuker |
Novice gospodarskih, obertnijs... (1857): | so iz jutrovih dežel le suhe češplje v Evropo vozili. Breskve smo prejeli iz Perzije; ob času imenitnega latinskega pisatelja Plinija |