eZISS Brižinski spomeniki Škofjeloški pasijon Prisege: mestne Prisege: trške in poklicne Zois: Korespondenca Slomšek: Tri pridige Iz. Cankar: S poti Podbevšek: Zbrane pesmi   English

Izdaja v HTML

Creative Commons License Avtorske pravice za to izdajo ureja licenca Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija

ZRC & IJS logo ZRC SAZU IJS E8

Delo za to elektronsko izdajo sta financirali Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in Slovenska akademija znanosti in umetnosti v okviru projeka L6-6373.

Vprašanja in komentarje pošljite na matija.ogrin@zrc-sazu.si

Stran zadnjič obnovljena 2021-06-04, et


IZIDOR CANKAR
S POTI

  • Uredništvo, spremno besedilo, redakcija: Matija Ogrin
  • Uredništvo, spremno besedilo, opombe: Luka Vidmar
  • Uredništvo računalniškega zapisa, spremno besedilo: Tomaž Erjavec
  • Izdajatelj: Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU
  • Izdaja 1.0, 2007-10-08
  • Mesto objave: https://nl.ijs.si/e-zrc/izidor/
  • Kolofon TEI

Izidor Cankar (1886–1958), slovenski pisatelj, umetnostni zgodovinar, kritik, prevajalec in diplomat.

Njegova literarna ustvarjalnost je dosegla vrh v esejističnem romanu S poti, ki ima obliko potopisnega dnevnika po Italiji. Besedilo je prepleteno z dialogi med glavnima junakoma, pripovedovalcem in Fritzem, ki izrisujejo podobo svetovnonazorskih, filozofskih in umetnostnih dilem fin de siècla. Cankar je roman izdal dvakrat, in sicer najprej v reviji Dom in svet leta 1913, nato pa v predelani knjižni obliki leta 1919. Pričujoča izdaja na podlagi podrobne primerjave obeh verzij predstavlja in pojasnjuje razlike med njima.

Izdaja vsebuje prvo verzijo romana iz leta 1913, drugo verzijo romana iz leta 1919 in primerjavo obeh verzij. Spremna uredniška besedila pojasnjujejo uredniška načela pri izdaji, značaj Cankarjevih sprememb v drugi izdaji romana, pomen likovnih umetnin v romanu in postopek elektronske obdelave besedila.

Izdajo lahko uporabljate po spletu, lahko pa si jo prenesete tudi na svoj računalnik. Preneseno datoteko shranite in dekompresirate (unzip), nato pa v dobljeni mapi kliknete na index.html. Tako lahko uporabljate izdajo brez spletne povezave. Skupaj z datotekami HTML in (če izberete prenos celotne izdaje) s slikami boste dobili tudi izvorne datoteke XML/TEI, primerne za računalniške obdelave besedila; najdete jih v mapi tei .