eZISS

Pretvorba RTF v TEI

Spletni servis omogoča pretvorbo datotek Word, zapisanih v formatu RTF, in urejenih po navodilih v zapis TEI P5. Spodaj lahko izberete bodisi prikaz dokumenta TEI, iz njega izvedenega dokumenta HTML, ali pa validacijo dobljenega dokumenta. Rezultat pretvorbe si lahko tudi prenesete na svoj računalnik kot arhiv datotek.

Datoteka RTF (lahko stisnjena, .zip ali .rar)

Ignoriraj napake v RTF
RTF Izvorna datoteka Word
TEI TEI Besedilo TEI/XML
HTM HTM Besedilo HTML
VAL Validacija TEI/XML
DBG Pomožne datoteke

Pomoč

Namen servisa je omogočiti pretvorbo datotek Word (Office 2003 in shranjenih kot RTF) v osnovni zapis TEI P5 / XML. Word je urejevalnik besedil, usmerjen v izgled, medtem ko XML oznake priporočil TEI opisujejo pomen delov besedila, nad gnezdenjem teh oznak pa je postavljenih bistveno več omejitev. Zato je že v zapisu datotek v urejevalniku Word potrebno upoštevati nekaj navodil, da bo dokument nato lahko dobro oblikovan in pravilen tudi v zapisu TEI. Ali je besedilo res pravilno zapisano v XML, preverimo z validacijo TEI/XML ter z izgledom besedila v HTML (ki je izveden iz TEI). Če so v HTML in XML napake, popravimo napake v Wordu in poskusimo ponovno pretvoriti.

Servis lahko preizkusite s testno RTF datoteko rtf2tei-navodila.rtf , ki vsebuje tudi bolj podrobna navodila, kako je potrebno oblikovati datoteko Word. Ker so za pretvorbo pomembni tudi vnaprej definirani slogi v Wordu, svetujemo, da si svoje datoteke oblikujete na osnovi datoteke rtf2tei.dot. Datoteko prenesite na svoj računalnik ter jo izberite v okencu za datoteko RTF. Nato prikažite ali poberite razne formate. Rezultat v TEI naj bi izgledal takole, v HTML pa takole.

Koraki pretvorbe so tako naslednji:

  1. V besedilo uvozimo datoteko rtf2tei.dot, da izkoristimo definirane sloge.
  2. Besedilo v urejevalniku Word oblikujemo po navodilih v rtf2tei-navodila.rtf in ga shranimo v formatu RTF.
  3. Za hitrejši prenos lahko datoteko RTF tudi stisnemo s programom zip ali rar.
  4. V maski spletnega servisa svojo datoteko RTF (.zip, .rar) izberemo v izbirni vrstici.
  5. Če želimo pretvorjeno besedilo samo pogledati, odkljukamo željeni format (TEI, HTM) v koloni "Prikaži" in kliknemo na gumb "Prikaži".
  6. Če želimo pretvorjeno besedilo prenesti na svoj računalnik, odkljukamo vse želene formate v koloni "Poberi" in kliknemo na gumb "Poberi". Datoteke dobimo kot arhiv v formatu zip.
  7. Koristno je tudi preveriti skladnost datoteke s smernicami TEI skozi izbiro opcije "VAL" in klikom na "Prikaži". V primeru, da je datoteka pravilna, dobimo tudi uporabo posameznih elementov TEI.
  8. Pregledamo rezultat pretvorbe in, po potrebi, popravimo izhodiščno datoteko in cikel ponovimo.

Če je besedilo napisano po navodilih, pa rezultat še vedno ni pravilen, pošljite poročilo o napaki na tomaz.erjavec @ ijs.si. Napako podrobno opišite, sporočite pa tudi ime datoteke in kdaj ste naredili pretvorbo. Vse poslane datoteke se arhivirajo.


Valid XHTML 1.0 Transitional Powered by TEI
Stran zadnjič obnovljena 2012-12-28, et