This document is a HTML 3.2 rendering of a Corpus Encoding Specification DTD document,
by Fred, using the cesdoc2html_tmap.fred translation map.

Note that this HTML translation does not contain all the information from the original document.

Uses ISO 8859-2 (Latin-2) encoding.

Contains pointers to 16kHz, 16 bit WAV speech files


CES Document

Version: 4.3, Language: sl

CES header

Version: 4.1, Type: text, Language: en,
Creator: ET, Status: update, Created: 1996-04-18, Updated: 1997-09-29

File Description

Title Statement
Title:
Multext-East CES1: Speech Corpus, Slovene
Responsibility
Tomaž Erjavec, IJS E8 (CES conformance, translation correction) Damjan Bojadžiev, IJS E8 (English-Slovene translation) Aleš Dobinikar, IJS E8 (Recording supervision, digitisation)
Edition:
MTE Final Release
Extent:
1957 words, 25 kb
Publication Statement
Distributor:
Dept. for Intelligent Systems, Jozef Štefan Institute
Address:
Jamova 39, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Electronic address:
email: tomaz.erjavec@ijs.si
Electronic address:
www: http://nl.ijs.si/ME
Availiability:
Freely available
Publication date:
October 1, 1997
Source Description
Full Bibliography
Title Statement
Title:
Blocks O..R, 0..9 from the English section of the SAM EUROM.1 speech database.
Responsibility
Daniel Hirst, Laboratoire Parole et Langage (Selected the passages)
Publication Statement
Distributor:
EUROM
Address:
Unknown
Availiability:
Freely available
Publication date:
Unknown

Encoding Description

Project Description:
MULTEXT-East: Multilingual Text Tools and Corpora for Central and Eastern European Languages. EU Copernicus Project COP106
Editorial declaration:
Conformance:
Corpus Encoding Standard, Version 4.3
Segmentation:
Marked up for DIV, P, S
Tag declaration:
body = 1
div = 40
head = 40
p = 40
s = 196
text = 1

Revision Description

Date: 1996-04-26 (Tomaž Erjavec)
Date: 1997-09-29 (Tomaž Erjavec)

CES Body

ID:
Language: sl

*BLOK: O0 [sound] [S5]

Prejšnji teden je prijateljica morala k zdravniku po injekcije. Odhaja na daljnji Vzhod na počitnice in potrebuje injekcije proti koleri, trebušnemu tifusu, hepatitisu A, otroški paralizi in tetanusu. Mislim, da se bo precej slabo počutila po njih. Dobila jih bo vse naenkrat, na enem obisku. Toda meni se ne bo smilila!


*BLOK: O1 [sound] [S5]

Imam problem z mehčalcem vode. Nivo vode je previsok in kotliček stalno kaplja. Ali bi lahko poslali mojstra v torek zjutraj, prosim? Druge dni v tem tednu nimam časa. Hvaležen vam bom, če lahko to pisno potrdite.


*BLOK: O2 [sound] [S5]

Zvežite me prosim z oddelkom za pritožbe. Popravilo glavnega ventila ob moji hiši ni uspelo in klet imam poplavljeno. Vaš vodovodni oddelek je bil izjemno neprijazen. Vse njihove skupine za popravila so baje zasedene v naslednjih dveh tednih. Ali naj dotlej uporabljam klet kot plavalni bazen?


*BLOK: O3 [sound] [S5]

Tukaj mestna gasilska služba. Poskušamo najti nekoga, ki je klical dežurno službo in odložil, ne da bi dal svoje podatke. Kazalo je, da je na lokalni mreži. Poklical je našo linijo številka 762 584. Treba bi ga bilo takoj izslediti, ker je zvenel obupano.


*BLOK: O4 [sound] [S5]

Prevzemite prosim zahtevo za jutranji prevoz s taksijem. G. Levstik iz Kostanjeve ulice bi rad bil na terminalu 4 na Brniku ob 6.15 zjutraj. Let ima ob 7.50, toda urediti mora še glede dodatne prtljage. Označite to kot najvišjo prioriteto in zagotovite točnost. Pričakuje vas natanko ob 6.15.


*BLOK: O5 [sound] [S5]

Rugby moštvo Nove Zelandije se imenuje Črnuhi. Vsi so videti zelo visoki in široki. V nedeljo so igrali proti Irski in čeprav so Irci igrali zelo dobro, so izgubili 23:6. Pretepov ni bilo, in čeprav so Črnuhi večkrat izpustili žogo, zgrešili strele na gol in zamudili dve priložnosti, mislim, da je bila tekma zelo dobra.


*BLOK: O6 [sound] [S5]

Poskušam poklicati g. in go. Mejak iz Celja. Preselili so se iz Brezij 63 v nek drug del Celja. Ali mi lahko poveste njihovo novo številko prosim? Preselili so se približno pred tremi meseci. Kot vem imajo še vedno telefon.


*BLOK: O7 [sound] [S5]

Ali mi lahko prosim poveste katera je najboljša zveza s Celjem iz Spodnje Duplice? Tam moram biti v soboto do 10.30. Če moram na pot pred 7. uro bi hotel vlak z jedilnim vagonom. Slišal sem, da Slovenske Železnice omogočajo najem tajnic na nekaterih glavnih progah. Ali sprejemate rezervacije po telefonu?


*BLOK: O8 [sound] [S5]

Zvežite me prosim s servisnim oddelkom. Moj televizor je pokvarjen že tri tedne in zvedeti hočem, kdaj bo popravljen. Odpeljali ste ga 13.--ega in obljubili, da bo nazaj v enem tednu. Vem, da imate probleme z zalogami, toda to je le preveč. Ali lahko zdaj zvem za končen datum?


*BLOK: O9 [sound] [S5]

Ali mi lahko date seznam restavracij v soseščini? Stanujem na Zeleni ulici, spodnja Šiška. Zanima me kaj bolj eksotičnega kot običajno. Mogoce kakšna indijska restavracija, naprimer. Po možnosti ne vegetarijanska.


*BLOK: P0 [sound] [S5]

Moja žena ima kompliciran načrt letenja naslednji mesec. Ali bi mi prosim svetovali najbolj ekonomične varijante. Ima vrsto sestankov od 9.--ih dopoldne do 5.--ih popoldne v Parizu, Lionu, Frankfurtu, Rimu in Hamburgu v zaporednih dnevih. Ali lahko predlagate ugodne večerne lete in primerno nastanitev? Nima rada velikih, anonimnih hotelov.


*BLOK: P1 [sound]

Zanimamo se za možnosti postrežbe za večji sestanek. Hrano bi bilo potrebno dostaviti na kraj sestanka na tak način, da bo možna takojšnja postrežba. Hrane ni mogoče servirati v drugi sobi. V mislih smo imeli izbor sendvičev, mesa, sirov in sadja. Ali imate kaj posebnega za akademske družbe?


*BLOK: P2 [sound]

Pošljite rešilca na Židovsko stezo šestnajst kar se da hitro. Starcu je spodrsnilo na ledu, zlomil si je nogo in ga ni mogoče premakniti. Dovoz do steze je le iz Šentjakobske ceste. Dostop iz Slovenske ceste je bil zaprt zaradi popravil cestišča. Glavna mestna bolnica je obveščena in pričakuje prihod.


*BLOK: P3 [sound]

Oddelek za božična naročila prosim. Naročiti hočem deset škatel božičnih keksov, pet škatel mešanih piškotov in tri velike božične torte. Naslov za dostavo je dom dr. Bernarda, Cesta pod kostanji 16. Ali lahko zagotovite dostavo do 23.--ga decembra? Hvaležen vam bom, če jim ne poveste, kdo je dostavo naročil.


*BLOK: P4 [sound]

Moja vožnja do Ptuja bo potekala takole: E7 do križanja z E10, potem E10 in E9 do odcepa za Trojane. Podeželske ceste na sever in zahod okoli Zabukovca, preko Štajerske magistrale in naprej po E12 nad Šmartnim. E4 skozi Laško in Šempeter do Ptuja. Približni čas vožnje bo 2 uri 20 minut.


*BLOK: P5 [sound]

Nočno poročilo policista SF 3--6--5--2. Med izmeno je bilo sprejetih šest klicev. Dve vlomni tatvini, tri vožnje v vinjenem stanju in ena hujša telesna poškodba. En vinjen voznik je bil prijet, druga dva opozorjena in poslana domov. Krivec hujše telesne poškodbe je bil aretiran in obtožen.


*BLOK: P6 [sound]

Inventura oddelka za moške in dečke 6.--ega marca 1989, pododdelek za srajce in pletenine. Srajce z dolgimi rokavi, ukrojene, velikost ovratnika 14 do 17: tri v vsaki velikosti v belem, svetlo modrem in rumenem. Škotski puloverji, velikost čez prsi 36 do 46: ni več 38 in 40 v svetlo sivi ali bež; štiri vsake barve za vse druge velikosti.


*BLOK: P7 [sound]

Povzetek prometa za primorsko regijo v soboto 12.--ega avgusta. Gost in počasen prazničen promet na obeh pasovih E6, ki peljeta proti jugu, od Črnega kala do križišča z E11. Nezgoda blokira severni pas E4 vzhodno od Postojne. Močan promet na vseh cestah iz Ankarana. Voznikom svetujemo, naj se izogibajo območju do 8. ure.


*BLOK: P8 [sound]

Včeraj zvečer sem odprl vhodna vrata da bi spustil ven mačko. Bil je tako lep večer, da sem se šel sprehodit po vrtu in se nadihat svežega zraka. Tedaj sem zaslišal klik, ko so se vrata zaprla za menoj. Spoznal sem, da sem se zaklenil ven. Za nameček so me še aretirali, ko sem poskušal na silo odpreti vrata.


*BLOK: P9 [sound]

Vedno mi je bilo težko spati na dolgih potovanjih z vlakom po Angliji. Prvič, nikoli se ne morem udobno namestiti na sedežu. Drugi potniki pa ponavadi govorijo tako naglas ali še huje, smrčijo. Poleg tega je tu stalni klekata--klek koles po tračnicah. Če pa mi uspe zadremati, se prikaže sprevodnik in me zbudi.


*BLOK: Q0 [sound] [S5]

Opravičujem se, da nisem prišel na večerjo čez vikend. Res sem se veselil, da te bom spet videl. Žal sem imel majhno nezgodo ravno, ko sem se pripravljal oditi. Zgodilo se je, ko sem šel v klet po steklenico vina. Ni se mi dalo prižgati luč, v temi sem se spotaknil na majavi stopnici in si zlomil gleženj.


*BLOK: Q1 [sound] [S5]

Čez tisti hrib gre bližnjica do moje hiše. Nekateri krajani pravijo, da na hribu straši. Nihče ne hodi rad skozi ta polja, ko se zmrači. Jaz seveda ne verjamem takim vraževernim nesmislom. Le všeč mi je slikovita pot skozi posestvo.


*BLOK: Q2 [sound]

Mama, zelo dobro se imam tu v Portorožu. Vreme je vroče in sončno, morje pa je naravnost fantastično. Včeraj sem šla na sprehod po pečinah. Bilo je precej vetrovno in skoraj bi me odpihnilo. Neverjetno sem porjavela, toda moja postava trpi zaradi prevelikih količin sladoleda.


*BLOK: Q3 [sound]

Sedel sem na vrtnem zidu in potrto zrl na zelenjavni nasad. Zelje so popolnoma požrli polži. Kuhinjski vrt je bil ena sama neplodna puščava. Le zakaj nisem prej nastavil strupa? Imelo me je, da bi zabetoniral vse skupaj.


*BLOK: Q4 [sound]

V toplih nočeh ležim na postelji in gledam skozi odprto okno. Luna zre dol name, kot bi se veselo smehljala. Včasih se zdi velika in prijazna, včasih manjša in bolj oddaljena. Kaj počne v tistih nočeh, ko se ne pokaže? In zakaj se nikoli ne obrne?


*BLOK: Q5 [sound]

Deček stoji v dvorišču in seka drevo za drva. Ko s sekiro zadene deblo, odletijo drobci lesa. Majhne živali in žuželke bežijo na varno. Človek je še enkrat nevede uničil zatočišče drugih živali. Kdaj bo spoznal, da je bolj odvisen od njih, kot so one od njega?


*BLOK: Q6 [sound]

Jaz sem prispel v London, moja prtljaga pa je šla v Rim. Bistveno zame je, da jo dobim nazaj do jutri, ker sem dijabetik. Prosim recite kontrolorju naj jo takoj izsledi. Dotlej pa moram nekje nabaviti medicinske potrebščine. Ali me prosim lahko zvežete z upravo?


*BLOK: Q7 [sound]

Jutri namerava moja hčerka speči kolač. Vztraja na tem, da bo vse ročno zamešala. Prepričana je, da ima tako boljši okus. Preizkušnja bo prišla, ko se bo dovolj ohladil. Lahko pa si mislite, da niti ne bo tako dolgo trajal, glede na to, kako se njeni otroci obnašajo.


*BLOK: Q8 [sound]

Petje je izraz globoko občutene emocije. Lahko izkazuje izjemno srečo in globoko žalost. Čudno pa je, da različni narodi nagibajo k enemu ali drugemu koncu spektra. Portugalske in irske pesmi so velikokrat počasne žalostinke. Francoske in nemške pesmi so bolj pogosto živahne in vesele.


*BLOK: Q9 [sound]

Moja sestra se zelo boji teme. Nikakor noče sama ponoči ven. Vedno hoče, da gre nekdo z njo. Moj oče ji svetuje, naj vzame psa s seboj. Vsaj z lajanjem bi jo zaščitil, če bi kaj grozilo.


*BLOK: R0 [sound]

Stari ribič je bil velik mož s črnimi kodrastimi lasmi in košatimi obrvmi. Njegov prostor na pomolu je bil tabu za vse druge. V dnevih brezdelja je sedel tam in zabaval množice z zgodbami o pustolovščinah in nevarnostih na odprtem morju. Toda, ko so se čolni vračali iz ribjih lovišč, je bil povsem spremenjen. Njegov osorni glas in divje kretnje z rokami so ohranjale majhno skupino dečkov, ki so raztovarjali čolne, v stalnem gibanju.


*BLOK: R1 [sound]

Kaj imam lahko nocoj za večerjo? Imam nekaj svežih testenin v hladilniku. Težava pa je v tem, da to jem dvakrat ali trikrat na teden. Mogoče bi solata bila bolj primerna. Že vem, odnesel bom kaj s seboj iz kitajske restavracije na poti domov.


*BLOK: R2 [sound]

Halo, je tam služba za telefonsko naročanje? Kaže, da je prišlo do nekakšne napake. Naročil sem medvedka iz kataloga in dobil račun za električno kosilnico. Pa niti vrta nimam. Ali me lahko prosim zvežete z oddelkom za pritožbe.


*BLOK: R3 [sound]

Spet sem jaz na vrsti, da nocoj nahranim dojenčka. Upam, da ima apetit. Potem je tu kopanje in priprava na spanje. To jo vedno ponovno vznemiri. Mogoče se bo pomirila, če ji kaj zapojem.


*BLOK: R4 [sound]

Ali mi lahko poveš, kaj je zvečer na televiziji? Razpoložen sem za kaj lahkega in zabavnega. Gotovo bo kakšen star ameriški glazbeni film ali kaj takega. Dandanes takih že ne delajo več. Zanima me, kaj bi si mislili o naših sodobnih showih, če bi lahko prišli in si jih ogledali?


*BLOK: R5 [sound]

Včeraj sem bil na tečaju za vaje v samo--uveljavljanju. Nisem prepričan, da mi je bilo res všeč. Ko je prišlo na vrsto igranje vlog, sem razpadel na kose. Dali so mi vlogo agresivnega mladega direktorja. To mi nekako ni ležalo.


*BLOK: R6 [sound]

Kaj bo leto 1992 zares pomenilo povprečnemu človeku? Lažje bo prečkati meje pri iskanju dela, seveda. Lahko se bomo izobraževali v eni državi in delali v drugi. Morda bo celo mogoče, opraviti del študijskega predmeta v eni državi in ga dokončati v drugi. Zanima me, kakšen bo učinek na cene v prodajalnah?


*BLOK: R7 [sound]

Pri nas dela odlična tajnica. Žal nas bo kmalu zapustila. Odhaja domov v Novo Zelandijo preko Malezije in Tajlanda. Vsi jo bomo zelo pogrešali in si želeli, da bi ostala tu. Zelo je vesela in nas vse nasmeji.


*BLOK: R8 [sound]

Sovražim ponedeljek zjutraj, če dežuje. Ceste so spolzke in moram biti zelo pazljiv, ko hodim od postaje. Rad bi vzel taksi, toda ne morem si ga privoščiti. Tako majhno plačo imam, da si komaj privoščim čevlje! Upam, da bom srečal milijonarja, ki mi bo kupil avto samo zame.


*BLOK: R9 [sound]

Ob sobotah rada gledam nogomet po televiziji. Moj fant navija za Olimpijo, jaz pa navijam za Maribor. Ko igrata med seboj, morava gledati v ločenih sobah. Sicer bi se lahko skregala. Potem greva vedno ven in se pogovarjava o tekmi s prijatelji.Meta-Made by et